The Shock of the Fall af Nathan Filer

[ Bogen er købt online og
hørt som lydbog på Mofibo. ]

‘I’ll tell you what happened because it will be a good way to introduce my brother. His name’s Simon. I think you’re going to like him. I really do. But in a couple of pages he’ll be dead. And he was never the same after that.’
The Shock of the Fall er en ret anderledes oplevelse. I den følger vi Matthew, der fortæller historien som en direkte beretning til læseren. Han skriver det som en bog - hvad der skete og hvor han er nu.

Da Matthew var 9 år gammel og på campingferie med sin storebror Simon og deres forældre, sneg de to brødre sig ud om natten. Simon havde Downs-syndrom. Kun Matthew vendte hjem igen.

Nu, er det så ti år senere, og Matthew er indlagt på psykiatrisk afdeling. Han er skizofren, men forholdsvis velfungerende, når han tager sin medicin. Han er i gang med et større projekt, nemlig at skrive alle sine tanker ned og forsøge at forstå hvad der skete den ulykkelige nat, de efterfølgende ti år og med ham selv.

Historien fører læseren langt ind i Matthews tankemylder, og det er ikke altid helt nemt at finde hoved og hale - men det er spændende læsning, hvis man er interesseret i hvordan psykisk sygdom kan udvikle sig, hvordan de syge kan opleve tingene, og hvordan sundhedsvæsnet og menig mand behandler dem. Forfatteren er selv sygeplejerske på psykiatrisk afdeling og har derved en unik indsigt, og jeg følte, jeg kunne stole på hans beskrivelser af bl.a. Matthews opførsel, hans reaktioner og livet på både den lukkede afdeling og i egen lejlighed.

Som et slags studie og læringskanal er bogen altså spændende, men som underholdningsroman var den lidt træg men heldigvis ikke alt for lang. Absolut anbefalelsesværdig, hvis man er interesseret i "genren" så at sige - se bort fra kategoriseringen som ungdomsroman.

Lydbogen oplæses rigtig fint, men mangler de visuelle hints man får i den fysiske bog, hvor siderne skifter teksttype og format alt efter om Matthew skriver på fx skrivemaskine eller computer, og endda enkelte håndskrevne sider. Der er også leget lidt med tekstens opsætninger hist og her for at understrege Matthews mentale tilstand eller hans pointer, samt enkelte håndtegnede illustrationer.

The Shock of the Fall udkom på dansk i oktober 2014 hos forlaget Punktum med titlen Når vanviddet rører på sig. Bogen har i øvrigt også været udgivet på engelsk med den alternative titel, Where the Moon isn't.


THE SHOCK OF THE FALL
af Nathan Filer
ISBN13: 9780007491452
314 sider / Udgivet den 2013

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen