Små påsatte brande af Celeste Ng

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. ]

I Shaker Heights, Cleveland, er der styr på tingene. Vejene former et sirligt symmetrisk net, husenes farver er afstemt efter hinanden, og beboernes liv er mindst lige så velplanlagte. Ingen passer bedre til den beskrivelse end Elena Richardson, hvis største ambition er at følge reglerne.

Ind på scenen træder Mia Warren, en gådefuld kunstner og alenemor. Hun ankommer til kvarteret med sin teenagedatter Pearl og lejer et hus af familien Richardson, og snart bliver Mia og Pearl langt mere end lejere, for alle fire børn i Richardson-familien drages magnetisk mod de to. Men Mias mørke fortid og nonchalante forhold til tingenes tilstand og ligevægt i Shaker Heights truer med at forstyrre roen i det velordnede kvarter.

Da gamle venner af familien Richardson forsøger at adoptere et spædbarn med kinesisk-amerikanske rødder, bryder en ophedet kamp om forældremyndighederne ud, som tvinger hele nabolaget til at vælge side. Elena og Mia går hver sin retning, og pludselig er Elena fast besluttet på at bringe hemmelighederne om Mias fortid frem i lyset. Men Elenas sandhedsbesættelse får uventede, dramatiske konsekvenser for det lille samfund.
Først og fremmest var bogen her ikke hvad jeg havde forventet. Jeg havde troet det ville være noget mere thriller/noir et eller andet. I stedet er det en forstadsfrue, der kommer op at toppes med en kunstnertype over et adoptivbarn. Og det er lidt det.

Selve tvisten havde jeg nok egentlig lidt svært ved at relatere til. En kinesisk kvinde efterlader sin baby et sted hvor hun kan blive fundet i tide, babyen får et par rige hvide forstadsforældre, der desperat gerne vil være forældre, og ligesom adoptionen er klar til at gå igennem, dukker den kinesiske kvinde op igen og vil have sin baby tilbage. Drama ensues. Hvem har ret til barnet? Moren, der forlod det (for at give det en chance for at overleve) eller de mennesker, der har passet, plejet og elsket barnet ligesiden? Det er jo en god historie i sig selv - men vi får det hele gennem øjnene fra Elena og Mia der hver især har deres tydelige holdninger og bevæggrunde, og det druknede for mig den mere spændende historie, jeg hellere ville have fokuseret på.

I og med vi hovedsageligt får historien fra Elenas side synes jeg, det blev lidt unuanceret - men primært også fordi hun er skrevet, så hun fremstår meget usympatisk. Hun er på ingen måde uvirkelig, tværtimod - men når vi får så mange af hendes negative karaktertræk, havde det nok været på sin plads også at trække Mia lidt ned fra den piedestal, hun placeres på.

Udover de to kvinder følger vi deres børn - Mias Pearl, der for første gang i sit nomadeagtige liv tillader sig selv at slå rødder og bliver betaget af Richardson-familiens livstil, samt Elenas fire børn; den overfladiske datter Lexie, drengerøven Trip, den lidt mere stille type Moody og som rosinen i pølseenden, problembarnet Izzy. Der er drama og misforståelser, teenageoprør, fejltagelser og forelskelser for alle pengene, men jeg følte mig aldrig rigtig inddraget i det. Bogen foregår desuden i slut-halvfemserne, så det er derfor også et ret anderledes USA og tidskultur, end man ellers er vant til.

Alt i alt en lidt langtrukken bog, der bare aldrig rigtig fik momentum nok til at interessere mig for alvor. Jeg havde hørt så meget godt om den og havde forventet en WOW oplevelse, og det fik jeg altså ikke. Jeg sad nok mest af alt med lidt af en "nåh" følelse, og det ærgrer mig. Men jeg er usikker på, om bogen bare ramte helt forbi eller om den gik til grunde i sin egen hype. Bogen slutter hvor den starter, og jeg kan ikke rigtig lade være med at sidde og tænke, jeg aldrig fandt ud af hvad det var den egentlig ville.

Har du læst bogen, og hvad syntes du om den?


SMÅ PÅSATTE BRANDE
af Celeste Ng
ISBN13: 9788740046786
352 sider / Udgivet den 19. april 2018
Original titel: Little Fires Everywhere [2017]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen