Det brændende kors af Diana Gabaldon

[ Bøgerne er anmeldereksemplarer fra forlaget Gyldendal. ]

Året er 1771, og der er en krig på vej. Det fortæller Jamie Frasers kone ham. Hvor lidt hun end ønsker det, så er han nødt til at tro på det, for hun har evnen for at komme med frygtelige forudsigelser – den sikre vished, som en tidsrejsende besidder. Claires unikke udsyn til fremtiden har ofte bragt Jamie i fare, men også ført til hans befrielse; hendes viden om den nært forestående amerikanske revolution er en blafrende fakkel, som kan lyse vej for ham gennem de farefyldte år, der venter – eller antænde en storbrand, der vil lægge deres liv i aske.
Det lille hus på prærien idyllen fortsætter, men farer lurer. En borgerkrig er på vej og Claire og Jamie er mestre i at tiltrække sig alskens ulykker.

Det brændende kors er en meget lang bog - og efter 200 sider sad jeg stadig lidt og tænkte, hvornår begynder den? I de foregående 4 bøger har plottet været actionpakket, og parret har rejst land og rige rundt for enten af flygte fra eller tage kampen op imod hovedsageligt engelske soldater. Derfor var det lidt af en omvæltning med bogen her, der i langt højere grad tager det stille og roligt og "bare" skildrer hverdagen som nybygger i 1771.

Men trods det roligere tempo, sker der stadig helt rigtig meget. For selvom vi primært "bare" får dagligdagen, så var den ikke uden farer, og Gabaldon springer let og elegant over de stille stunder, så vi rigtig kan bruge tid på alt fra koldbrand, hængninger, vildsvin og forgiftninger. Og når hverdagen ellers holder pause fra at forsøge at myrde alt og alle, så dukker også et par ubehagelige typer op fra de tidligere bøger.

Det tog mig noget tid at blive grebet af bogen her, men i sidste ende var den jo hver en side det værd. Næste oversættelse, Et pust af sne og aske, skulle eftersigende komme til januar, 2019, og jeg glæder mig rigtig rigtig meget. Jeg er langt fra færdig med Jamie, Claire, Roger og Brianna endnu.


DET BRÆNDENDE KORS
Outlander #5
af Diana Gabaldon
ISBN13:
1152 sider / Udgivet den 1. juni 2018
Original titel: The Fiery Cross [2001]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen