De otte bjerge af Paolo Cognetti

[ Bogen er hørt som lydbog hos Mofibo. ]

Pietro kommer fra Milano, Bruno er vokset op ved foden af Monte Rosa. Da Pietros forældre lejer et lille hus i bjergbyen Grana, møder de to drenge hinanden første gang, og langsomt og næsten ordløst går de et stærkt venskab frem i bjergenes vildsomme terræn. Bjergene vækker relationerne, og eksistensen – Pietros, Brunos, forældrenes - sammenflettes fra drengeårene til voksenalderen.

De otte bjerge er en eksistentiel dannelsesroman om venskabet mellem drenge og voksne mænd. Det er en betagende italiensk fortælling om natur og bjerge, om vandreture og bjergboliv, venskab, om far/søn forholdet og om det at bryde ud af sin skal - eller forblive i den for evigt.

Det er en af den type bøger, jeg ofte har det lidt kringlet med at anmelde, for jeg har svært ved at finde de rette ord. Der er hverken action eller voldsomt meget drama at forholde sig til - det er en stille og rolig fortælling om opvækst, identitetsdannelse og relationer. Og det er rigtig godt. Skrivestilen er fængende og behagelig, og jeg følte mig helt tom, da den var slut.

Vi følger jeg-fortælleren Pietro fra hans barndomsdage med forældrene, op igennem hans opvækst og voksende relation til drengen Bruno og det mere og mere anstrengte forhold til faren. Historien går fra drengeårene og til voksenalderen, hvor Pietro bliver mere tænksom og forsøger at finde både sig selv og sin far igen.

Det er en bog, jeg varmt kan anbefale - måske særligt de mandlige læsere vil har stor fornøjelse af den.


DE OTTE BJERGE
af Paolo Cognetti
Indtalt af Torben Sekov
ISBN13: 9788772006062
Lydbog, 7t 13m / Udgivet den 18. maj 2018
Original titel: Le otto montagne [2016]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen