Mr. & Mrs. Bridge af Evan S Connell

[ Mrs. er lånt på biblioteket,
Mr. er en tidligere lektørbog ]


Mr og Mrs Bridge er to semi-selvstændige romaner som kan betegnes som næsten glemte klassikere. De portrætterer begge det bedre borgerskab i USA i 1930'erne og '40'erne, set henholdvis fra først fruens og dernæst husbondens synsvinkel. Begge bøger er skrevet i ultrakorte kapitler, der giver glimt af hverdagen og fortællerens opfattelser og tanker.

Mrs Bridge udkom i 1959 og heri følger vi altså selvsamme kvinde. Hun bor i Kansas City, har tre børn og sagførerægtemand, en sort kokkepige, en vaskekone og fine biler i garagem. Og hun er håbløs til sit liv. Hun har så travlt med at frygte hvad andre mon tænker om hende, at hun aldrig formår at tænke en selvstændig tanke eller formulere en handlekraftig sætning. Børnene vokser op til selvstændige væsner hun ikke forstår eller kan styre, og manden bliver mere og mere fjern.

Mr Bridge udkom 10 år senere i 1969, og foregår nogenlunde samtidigt med den foregående bog. Her kommer man under huden på husets overhoved, og han er en verden til forskel fra sin hustru. Hvor hun i sidste ende er næsten lige så spændende som en våd karklud, er han langt mere til stede. Han ønsker kontrol over livet og håndterer ikke nederlag flot. Han er selvretfærdig og fordomsfuld, og ganske ofte en kedelig, sur mand, der foretrækker at ignorere de ting han ikke forstår, Man skulle tro at disse negativer ville gøre bogen træls, men tværtimod.

Mrs Bridge er den kortere bog, men spænder over mere tid, både før og efter Mr BridgeMrs er også den med den hvis ikke kedeligste, så i hvert fald mest triste historie. Hvor Mr er så skråsikker på sin egen vigtighed og præsterer noget i livet og oplever, om ikke meget, så i hvert fald noget, så domineres Mrs af usikkerhed og naivitet og det skinner igennem i historien der ofte føles noget triviel at læse. Hun oplever ikke meget og det hun gør, tør hun snart ikke selv have en mening om af frygt for at nogen skal sige hende imod og afsløre hendes manglende viden om stort set alt.

Mr Bridge er langt den mest interessante af  bøgerne i mine øjne, men begge handler om kvinder og mænds forskellige og forliste drømme om livet. Alt det man ønskede sig, men aldrig turde gå efter. Alt det man gerne ville, men overbeviste sig selv om var fjollet eller uopnåeligt. Alt det man slog sig til tåls med. Alt det man gav afsavn på. Det er stærke men stille skildringer, og kan klart anbefales til fans af stilen/genren.


Mrs. Bridge
Mr. Bridge & Mrs. Bridge #1
af Evan S Connell
ISBN13: 9788799919437
318 sider / Udgivet den 24. august 2017
Original titel: Mrs. Bridge [1959]Mr. Bridge
Mr. Bridge & Mrs. Bridge #2
af Evan S Connell
ISBN13: 9788799984947
415 sider / Udgivet den 6. april 2018
Original titel: Mr. Bridge [1969]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen