Snigmorderens kald af Robin Hobb

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Cicero. ]

Læs også anmeldelserne af første bog Snigmorderens lærling og anden bog Kongelig snigmorder

I en lille afsidesliggende hytte vender den unge kongelige snigmorder Fitz langsomt tilbage til livet igen efter sit seneste opgør med prins Regal, der på svigefuld vis har tilranet sig tronen. De få venner, Fitz har, tror nu alle, at han er død, og han kan ikke kontakte dem uden at bringe deres liv i stor fare. Da Fitz således ikke har noget at miste, drager han i selskab med sin ulv af sted til Vadkøbing, hvor De Seks Hertugdømmers nye hersker har trukket sig tilbage efter at have overladt rigets kyst til Rødskibspiraterne.
Fitz har et kald: Han må og skal dræbe den mand, der har lagt hele hans verden i ruiner.
Snigmorderens kald er en flot afslutning på en helt speciel trilogi. Farseer trilogien har mere end 20 år på bagen, men er en tidsløs episk fantasy fortælling. Hvor fantasy typisk indeholder en masse action, drama og store kampscener så er serien her lidt anderledes. Den har det, men i mindre grad - her er langt flere scener med folk der snakker og diskuterer, smeder rænker og lægger snedige planer; men det bliver aldrig kedeligt.

Jeg endte med at høre både bog 2 og 3 som lydbøger, og selvom de er helt sygt lange (Snigmorderens kald tager 39 timer og 35 minutter!) så er jeg glad for det valg, for 1) de er rigtig godt oplæst og 2) det tvang mig til at lytte til hvert et ord. Jeg læser nogle gange for hurtigt, og jeg tror særligt i en bog som denne ville jeg være gået glip af nogle af de nuancer og undertoner der gemmer sig i bogen.

Fitz kommer ud på en meget stor rejse i bogen her, og jeg kan næsten fristes til at kalde den for lidt af et roadtrip - for den unge mand der drager afsted med et brændende ønske om hævn er en helt anden mand end ham der slutter rejsen. Det var et rigtig spændende forløb at følge, i særdeleshed fordi Hobb skriver meget levende og malerisk, og man næsten kan lugte det våde græs i skovene og støvet i byerne. Det er aldrig svært at forestille sig den verden, man drager igennem i hendes bøger her.

Jeg havde en del frustrationer undervejs, mest på Fitz's vegne. Der er rigeligt med mennesker, der altid er klar til at beordre ham omkring uanset konsekvenserne for ham og hans, og selvom det er helt i tråd med historien, var det bare så drønirriterende! Sansemagien og evnen spiller store roller, efterhånden som Fitz og Nighteyes kommer nærmere og nærmere Verity. Og selvom jeg havde mine tvivl og bekymringer specielt som bogen nærmede sig sin afslutning formår bogen at skære et par ting ud i pap, så jeg følte jeg havde forstået det hele, og jeg havde en god afklaret følelse da det hele var slut.

Alt i alt en rigtig spændende serie, som er oplagt for enhver voksen fantasy-fan.


SNIGMORDERENS KALD
Farseer #3
af Robin Hobb
ISBN13: 9788763848893
984 sider / Udgivet den 14. juni 2018
Original titel: Assassin's Quest [1997]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen