The King's Curse af Philippa Gregory

[ Bogen er hørt som lydbog hos Mofibo,
den fysiske bog er købt online. ]

Bogen her starter lige efter The White Princess slutter. Året er 1499, og Teddy (den unge arving til Warwick) er blevet henrettet for forræderi af Kong Henry VII. Teddys søster, Margaret Pole, bogens hovedperson, må kæmpe sig videre igennem livet og gøre sit bedste for at hverken hun eller hendes sønner bemærkes i nævneværdig grad, så ingen får den idé at endnu flere trænger til at få skilt hovedet fra kroppen.

Hun blev gift med en sølle ridder for at gemme hendes navn, og hendes status og i mange år var livet stille og roligt. Henry VII var en tyran, og lykken var stor, da unge dygtige Henry VIII arvede tronen. Han udviklede sig desværre til et endnu værre monster og hele hoffet, ja hele landet skælvede af frygt under ham. Han gik fra at være en lærd ung mand i fantastisk form til en behagesyg galning, der aldrig måtte modsiges og kun så fejl i alle andre. Fejl og forræderi. Hans mange koner bærer vidnesbyrd af hans metoder, men de er ikke hele historien.

Margaret Poles historie er historien om en kvinde, der på livets rutschebane kom både højt og meget lavt, der var veninde, slægtning, guvernante og tjener til dronninger og konger, og som skulle så grueligt meget igennem.

Hvor jeg var træt af The White Princess på grund af Elizabeths mangel på evne til at gøre noget som helst, så er The King's Curse er rigtig spændende bog med en handlekraftig hovedperson, der er involveret i en masse selvom hun ofte bevæger sig i skyggerne. Det er ikke kun en kvindes historie, men hele hoffet og ja faktisk hele landets historie, der skildres. Hvordan folket var i oprør over indførslen af protestantisme og den blasfemiske afskaffelse af klostre og abbedier, hvordan de adelige såvel som pøblen reagerede på Henry VIIIs behandling af såvel hans koner som hans børn - hvem var ægtefødt og hvem var illegitim? Hans beslutninger skiftede for hver uge. Etc. Intet var trygt eller sikkert, og kongens rådgiver, Thomas Cromwell, havde øjne og ører overalt og var klar til at anklage enhver for forræderi.

Lydbogen er 24 timer og 12 minutter lang, så den er noget af et maraton at komme igennem, men absolut tiden værd, hvis man har interessen for emnet. The King's Curse er sjette og foreløbigt sidste bog i The Cousin's War serien*, som herudover omfatter The Lady of the Rivers, The White Queen, The Red Queen, The Kingmaker's Daughter og The White Princess. Jeg har nu kun 3 bøger tilbage af Gregorys omfattende forfatterskab fra denne æra; Three Sisters, Three Queens, The Taming of the Queen og The Last Tudor.


THE KING'S CURSE
The Plantagenet and Tudor Novels #7
af Philippa Gregory
ISBN13: 9780857207562
592 sider / Udgivet i 2014

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

*(der hører ind under den mere omfattende betegnelse The Plantagenet and Tudor Novels)

Kommentarer

Lån løs på eReolen