The Girl Who Drank The Moon af Kelly Barnhill

[ Bogen er lånt på biblioteket. ]

Hvert år ofrer folket fra Protektoratet en baby til heksen i skoven. Håbet er, at dette offer afholder hende fra at angribe byen. Men heksen er ikke spor ond - Xan er faktisk en rar og mild gammel kone, der bor sammen med det kloge sumpmonster Glerk og den lillebitte drage Fyrian. Hvert eneste år redder Xan de forladte børn og tager dem til nye familier i byerne uden for skoven, og på vejen dertil fodrer hun dem med stjernelys.

Et år falder hun i staver over en ekstraordinær sød lille baby, og hun kommer til at give denne lille pige månelys i stedet for stjernelys, hvilket fylder hende med magi. For Lunas egen sikkerhed (og alle andres) låser Xan magien væk dybt nede i hende. Men da Luna nærmer sig sin 13 års fødselsdag begynder magien at boble frem - men uden Xan er i nærheden til at hjælpe og guide. Samtidig er en ung mand fra Protektoratet på vej for at dræbe heksen og befri sit folk. Det er snart op til Luna at beskytte dem, der har opfostret hende - selvom det betyder at sige farvel til den trygge verden, hun altid har kendt.

Der er en rigtig flot og magisk verdensopbygning, omend papirstynd (én by i en mose/skov, en håndfuld større byer uden for og en vulkan), og den er befolket af alt fra helt almindelige overtroiske bønder til skruppelløse skurke og venlige hekse og monstre. Vi følger et ret bredt persongalleri alt fra lille Luna og gamle Xan til den gale kvinde i tårnet og de mange byboere fra Protektoratet. Der er rigtig mange lag i fortællingen, og temaerne er blandt andet magi, kærlighed og sorg, ondskab og godhed og meget mere.

Jeg havde mine "problemer" med bogen her undervejs i læsningen. Det er en middle-grade bog - altså en børnebog for de måske 10-12-årige ca? og jeg ved ikke rigtig om jeg bare ikke formåede at sætte mig ind i det sindelag, eller om den bare kommer lidt for let om nogle ting. Der er også nogle scener, hvor jeg synes det blev lidt for voksent og alvorligt eller mørkt i forhold til bogens målgruppe, og et sprogbrug der på samme tid var ret gentagende, men også inkluderede nogle ret "avancerede ord" igen i forhold til målgruppen. Ultimativt er det dog en rigtig fin historie, der blomstrede op jo nærmere jeg kom slutningen, og den blev umulig at lægge fra mig.


THE GIRL WHO DRANK THE MOON
af Kelly Barnhill
ISBN13: 9781616205676
388 sider / Udgivet i 2016

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen