En sidste melodi af Lisa Genova

[ Bogen er lånt på biblioteket
og hørt som lydbog hos Mofibo. ]

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at Lisa Genova atter engang har skrevet en fantastisk god bog. De fleste kender hende nok med bogen Stadig Alice, hvori en Harvard professor får konstateret Alzheimers og man følger det her sygdomsforløb mens hun essentielt mister sig selv. I En Sidste Melodi er vi lidt i samme boldgade – denne gang er det den berømte koncertpianist Richard, der får konstateret ALS.

ALS er en frygtelig sygdom uden kur og uden håb. Langsomt men sikkert mister musklerne deres kræfter, og man mister herredømmet over egen krop. Sindet bliver fanget i en forkrøblet savlende skal. Det er grufuldt, og det er også ret tabubelagt.

Det, Genova gør så flot i bogen her, er, at hun ikke bare fortæller detaljeret om selve sygdomsforløbet og hvordan det hele går ned af bakke; hun ser nærmere på de menneskelige relationer, hvordan det er inde i hovedet af hans pårørende; ekskonen Karina og datteren Grace, og hvordan det er inde i hovedet på ham. Hans refleksioner over livet og døden, alt det han ville have gjort anderledes, det han gerne ville have nået osv.

Særligt centralt i historien er forholdet mellem Richard og ekskonen, der er en masse bitterhed og sårede følelser, men til sidst er der også en indsigt i at han ikke har andre til at passe ham. Og det gør hun så. Det er hårdt men også godt for dem begge. Historien bliver aldrig sukkersød, den forholder sig til realiteterne og ægte ALS forløb. Sidst i bogen er der et efterskrift af Genova, hvor hun fortæller om sin inspiration til bogen og de mange hun har besøgt og interviewet for at kunne være 100% sandfærdig og reel.

Klassisk musik spiller naturligvis en stor rolle i historien, da det er både Richard og Karinas passion, og personligt fik jeg stor lyst til at lytte til en del af de melodier og koncerter, der beskrives heri - men jeg har en svaghed for smuk klavermusik 

En bog, der på det varmeste kan anbefales.


EN SIDSTE MELODI
af Lisa Genova
ISBN13: 9788763858212
278 sider / Udgivet den 23. august 2018
Original titel: Every note played [2018]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen