Final Girls af Riley Sager

[ Bogen er hørt som lydbog på eReolen Global,
den fysiske bog er et anmeldereksemplar fra forlaget Turbine. ]

Quincy Carpenter prøver bare på at leve et helt normalt newyorkerliv med sin kæreste, Jeff, og sin bageblog, Quincy's Sweets. Men det er svært, når fortiden bliver ved med at indhente hende. Som den eneste overlevende efter en blodig massakre i skovhytten Pine Cottage for ti år siden bærer Quincy nemlig rundt på en uafrystelig identitet som 'Final Girl'. En titel, medierne har tildelt hende, tillige med to andre kvinder, Lisa og Samantha, der hver især var eneste overlevende i lignende mordsager.

For Quincy, der bare gerne vil videre med sit liv, er det et ufrivilligt skæbnefællesskab, og de tre Final Girls har derfor heller aldrig mødt hinanden. Men da Lisa en dag bliver fundet død i sit hus, genoplives gamle traumer og spørgsmål i Quincy. Hvad var det egentlig, der skete dengang i Pine Cottage? Og hvorfor var hun den eneste, der overlevede? Et sort hul i Quincys hukommelse har i mange år skjult den fulde, grumme sandhed, men nu banker virkeligheden på døren. 

Final Girls er noget af en rutschebanetur at læse. Det startede ganske lovende, men ca halvvejs var jeg ved at være træt af Quincy og hendes quirks. Der kom lige et opsving, hvor det blev interessant - men så faldt jeg ned i et hul af "ej for fanden!" Det løftede sig igen lidt med nogle nye detaljer og spændende vinkler - og bum, så sluttede jeg af med at rulle med øjnene. Op ned op ned op -- ned.

Historiens hovedperson og solo-synsvinkel Quincy har overlevet noget helt frygteligt, og ud af en flok af venner på hyttetur er hun den eneste overlevende - en final girl. Hvad der helt præcist skete i hytten får læseren ikke rigtig lov til at få at vide. Vi får i stedet historien fra alle andre end Quincy, heriblandt aviserne, der blæser det stort op. Den sande historie får man i glimt undervejs, til det hele giver mening til sidst.

Final Girls er en bog, hvor jeg tænker, den havde fungeret bedre som film. Bogen bliver for diffus og forjaget, og jeg følte ingen tilknytning til personerne, andet end hvor meget de ofte gik mig på nerverne. Jeg havde ikke forudset slutningen og de endelige twists, men omvendt kom de heller ikke bag på mig, da de blev afsløret - deraf de himmelvendte øjne undervejs.

Den har sine gode elementer, men de tynges lidt for meget ned af de mindre gode - men tempoet var godt og stemningen blev også bygget fint op.


FINAL GIRLS
af Riley Sager
ISBN13: 9788740613384
444 sider / Udgivet den 25. oktober 2017
Original titel: Final Girls [2017]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2018

Kommentarer

Lån løs på eReolen