Crazy Rich Asians af Kevin Kwan

[ Bogen er købt online. ]

Rachel Chu glædede sig da hendes kæreste, Nicholas Young, inviterede hende til at besøge hans familie i Singapore sommeren over og deltage i hans bedste vens bryllup.

Men Nick har udeladt en vigtig detalje eller tyve. Såsom at hans barnsdomshjem er noget nær et palads, og at han er landets mest eftertragtede bachelor - og han har ikke taget højde for hvordan hans familie og de ultra rige og snobbede mennesker, der omgiver dem, reagerer, da han tager en sød og klog - og fattig - ung pige med hjem. Han som ellers aldrig har introduceret en kæreste for familien før.

Rachel kunne lige så godt have en målskive påmalet sin ryg, og det står også snart klart, at den afslappende hyggelige ferie, hun forventede, er ikke eksisterende - i stedet må hun navigere noget nær et minefelt af både gamle og nye penge, snagende slægtninge og beregnende og nedrige social climbers.

Bogen udspiller sig gennem adskillige synsvinkler, lige fra Rachel og Nick til mange af hans familie medlemmer og diverse ultra-rige tosser, de møder undervejs. Udover Rachels store overraskelse over den luksus og rigdom, hun pludselig er omgivet af og alle de mennesker, der konspirerer om at få hendes kærlighed knust, har bogen også en lille håndfuld andre story lines, blandt andet det fallerede ægteskab mellem Nicks kusine Astrid og hendes mand af mere jævn byrd.

Det er ikke en bog, der bruger frygtelig mange kræfter på dybdegående karakteropbygning, og derfor kan det godt føles noget overfladisk. Fokusset ligger i stedet på skildringen af det her sygeligt rige miljø, og den luksus de forventer og tager for givet.

Nu er det jo svært for mig at kende fakta fra fup, men jeg tror Kwan har skildret nationaliteterne og deres tilgang til penge ret realistisk. Der er en masse fodnoter undervejs, der forklarer diverse udtryk og udbrud på andre sprog (alt fra malaysisk til taiwansk til kinesisk, etc), samt historien bag visse ting. Der er helt klart nogle stereotyper i spil, men jeg sidder ultimativt med en følelse af at have læst noget, der meget vel kan have fundet sted således.

Det er ikke en bog, hvor jeg tænker "WOW en lækker historie og dejlige personer", men mere en bog, hvor jeg tænker, "Shit, der er ingen jeg holder særligt af, men SIKKE en verden de lever i!".

BONUS INFO: Nu blev vi jo snydt for filmatiseringen af bogen herhjemme i Danmark, men den kommer snart på dvd - i mellemtiden kan jeg fortælle, at Crazy Rich Asians udkommer på dansk den 19. februar 2019 hos forlaget Hr. Ferdinand, med den ret misvisende titel Millionæren fra Singapore (han er langt mere værd end en million eller ti).


CRAZY RICH ASIANS
Crazy Rich Asians #1
af Kevin Kwan
ISBN13: 9781782393320
416 sider / Udgivet i 2013

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen