Lærepenge af Lee Child

[ Bogen er hørt som lydbog hos Mofibo,
det fysiske eksemplar er et anmeldereksemplar fra forlaget Jentas. ]

I Lærepenge er året 1996, og Reacher er stadig i militærpolitiet. Det hele starter med at de giver ham en medalje og dernæst sender ham tilbage på skolebænken - men målet er ikke efteruddannelse, tværtimod er det en kløgtig afledningsmanøvre, så ingen lægger mærke til hvad han i virkeligheden laver. Han, en agent fra FBI og en analytiker fra CIA skal nemlig forsøge at finde en nål i en høststak.

En terrorcelle i Hamburg har fået besøg af en saudiarabisk kurer, der skal mødes med en ukendt kontakt. Under besøger overhører en meddeler en skræmmende besked: ”Amerikaneren forlanger ét hundrede millioner dollars.”

Men hvem er amerikaneren - og hvad er 100 mio. dollars værd? Reacher tager sergent Neagley med til Hamburg, og jagten på informationer går i gang.

På trods af at den foregår mere end 20 år tilbage i tiden, er dette en ganske ny bog fra Lee Child, og er den 21. om Jack Reacher. Jeg syntes, det er et rigtig godt valg en forfatter som Child kan tage. I stedet for at en hovedperson udsættes for en ny verdenstruende krise hver uge (jeg kigger på jer, tv-serier!), så kan man i stedet dykke ned og udforske fortidens bedrifter i stedet. Vi ved selvfølgelig Reacher m.fl. overlever, men hvordan er jo stadig en ny historie.

Lærepenge er virkelig velskrevet og fængende, og selvom den er fra denne moderne tidsæra kan man næsten lugte 90'erne. Det tyske stats-apparat kun få år efter Murens fald, manglen på moderne teknologi, etc. Særligt sidstnævnte er sjovt, for bogen følger både Reacher og skurken, og gang på gang er der situationer, hvor de er ubærligt tæt på hinanden - uden at ane det. Og moderne teknologi/kommunikation/internettet/ansigtsgenkendelse og overvågning/etc havde løst opgaven på nul komma fem. Men deri ligger charmen i bogen her. Det er opklaring i retrostilen, og det er både underholdende og interessant.


LÆREPENGE
Jack Reacher #21
af Lee Child
ISBN13: 9788742600375
397 sider / Udgivet den 5. januar 2019
Original titel: Night School [2016]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen