Oplyst af Tara Westover

[ Bogen er hørt som engelsk lydbog hos Mofibo,
den fysiske bog er lånt på biblioteket. ]

Jeg faldt over Oplyst, mens jeg var i gang med at indsamle data til et kommende bøger indlæg og læste første kapitel online. Jeg var slet ikke i tvivl om, at det var en bog, jeg skulle læse. Mens jeg ventede på at den reserverede bog på biblioteket blev klar, fandt jeg den som engelsk lydbog hos Mofibo, og så var det jo bare at gå i gang.

Hvis det ikke var fordi at man er "advaret", så ville jeg have troet at dette var ren fiktion. At det var en roman der går over stregen og er brutal bare for at være det. Men det er en selvbiografisk historie og puha, hvor kan man få ondt i maven mange gange. Sikke en opvækst. At de fleste af dem i det hele taget overlevede, er noget nær et mirakel.

Oplyst er Tara Westovers livshistorie - det er hendes erindringsroman, og i en alder af 32 (født i september 1986) har hun allerede oplevet mere end de fleste.

Hun opvoksede i bjergene i Idaho, og hendes forældre var rent ud sagt tossede. Gud og englene vågede over dem, regeringen er ude på at hjernevaske folk gennem undervisningen i skolerne, og medicin er noget fanden har opfundet. Mens moren har enkelte forløsende øjeblikke, så er faren fuldstændig uden for rækkevidde og bringer alle i livsfare gang på gang.

Tara var 17, før hun for første gang befandt sig i et klasseværelse, og det er ren og skær viljestyrke der driver hende fremad, mens hendes familie gang på gang forsøger at flå hende tilbage 'hvor hun hører til'. Hendes kamp for læring bringer hende til både Cambridge og Harvard, og hun er så sej at læse om, samtidig med at det næsten gør ondt at læse hvordan hun må kæmpe mod dem, hun elsker allermest for at kunne rive sig fri.

Oplyst er vildt spændende og inspirerende og kan på det varmeste anbefales til alle, der er fans af biografier og dannelsesromaner. Størstedelen af bogen handler om Taras opvækst og beskriver i malende vendinger livet i et noget nær selvforsynende lille mikrokosmos, hvor alle udefra betragtes med fjendtlighed og mistro. Det er en bog om familie og loyalitet og den smerte, det medfører at bryde rækkerne. Det er en bog der understreger, hvor vigtig uddannelse og viden er for det enkelte menneske.


OPLYST
af Tara Westover
ISBN13: 9788711564486
381 sider / Udgivet den 22. februar 2019
Original titel: Educated: A Memoir [2018]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen