A Column of Fire af Ken Follett

[ Bogen er hørt som lydbog hos eReolen Global
og købt i fysisk eksemplar online. ]

Da den protestantiske Elizabeth 1. bliver dronning af England, vender resten af Europa sig mod England, og i kulissen i Paris venter kusinen, den unge, katolske Maria Stuart, som mange mener, er den retmæssige arving til Englands trone. Elizabeth opretter derfor landets første efterretningstjeneste, der skal advare hende om mulige sammensværgelser og attentatplaner.
I denne efterretningstjeneste kommer den unge mand Ned Willard i tjeneste som hemmelig agent hos den nye dronning i en tid, hvor den religiøse ekstremisme fører til vold rundt omkring i Europa, og hvor også Neds egen hjemby, den gamle katedralby Kingsbridge, er præget af religiøse stridigheder. Gamle venskaber og loyalitetsbånd er smuldret, og selv befinder Ned sig på en anden side end den pige, han længes efter at gifte sig med, Margery Fitzgerald.

Dette er tredje bog i Kingsbridge serien - første bog The Pillars of the Earth / Jordens Søjler udspiller sig i 1100-tallet, mens anden bog World Without End / Uendelige Verden begynder i starten af 1300-tallet. A Column of Fire / Den Evige Ild starter i 1558 og fortsætter frem i adskillige årtier.

Hvor foregående bøger i serien har fokus på byen Kingsbridge og dens beboere, så tager denne bog langt mere fat i historiske begivenheder i England, Frankrig og Spanien med fokus på konger, dronninger og religion. Det er på ingen måde dårligt, men forbindelsen til de foregående bøger i serien er lidt søgt. Et par af hovedpersonerne kommer næsten tilfældigvis derfra og vender også tilbage et par gange, men størstedelen af bogen foregår i Paris' gader eller i diverse tronsale.

Jeg er som altid betaget af Ken Folletts skrivestil og historiske detaljer (og virkelig lettet over at vi i denne måde slipper for arkitektdetaljerne (han brugte uendelige sider i foregående bøger på at beskrive hver en detalje i byggeriet af blandt andet katedralen). Dog skal man holde tungen lige i munden for at skelne i mellem fiktive og faktuelle personer og begivenheder, eftersom han har placeret sine karakterer centralt i mange datidens største begivenheder.

Noget jeg fandt meget interessant, som bogen sætter stort fokus på, er kampen mellem protestanter og katolikker, og hvad denne religiøse kamp havde af betydning for de politiske og royale beslutninger såvel som i England som i specielt Paris, hvor vi følger (den fiktive) Pierre, der vokser sig til et større og større monster undervejs i bogen. (Den fiktive) Ned som kommer til at arbejde for Dronning Elizabeth er nok bogens umiddelbare hovedperson, men alt i alt følger vi i hvert fald 8 forskellige personer, hvor Follett virkelig formår at komme under huden på dem og skildre deres liv, tanker og følelser - hele tiden i forhold til tidens forhold og usikkerhed med alt fra den spanske inkvisition, religiøse overbevisninger og et ønske om bare at få lov at leve. Personerne er alt fra en protestantisk bogsælger til en skotsk adelsdame.

Størstedelen af bogen er skrevet i 3. person ental fra hver fortællers vinkel, men enkelte gange dukker Ned pludselig op som jeg-fortæller, hvilket giver en følelsen af, at han ser tilbage på det hele.

Jeg hørte bogen her på engelsk som lydbog hos eReolen Global, og den er lidt af en mastodont på hele 30 timer og 20 minutter. Oplæseren John Lee er dog så præcis og velartikuleret i sin udtalelse, at det var mig muligt at skrue hastigheden op til det dobbelte, så i sidste ende tog den omtrent 15 timer. Han vinder yderligere point hos mig for at lægge franske og spanske (og caribiske m.m.) accenter på de korrekte personer, og det højnede bare min indlevelse.

Alt i alt en rigtig velskrevet bog, omend den fint havde klaret sig uden forbindelsen til Kingsbridge. Enkelte sammenkoblinger med historiske begivenheder virker lidt klodsede, men resten maler et levende portræt af en tid i Europas historie, der var præget af frygt og forfølgelse. Netop Elizabeth I er jo noget af en stjerne for mig, og jeg kender meget til tiden før, under og efter hende - men jeg har lært meget af denne bog, da jeg nok altid har haft mit fokus på England og glemt resten af stormagterne (optøjerne og de frygtelige begivenheder i Paris var fx nyt for mig).


A COLUMN OF FIRE
Kingsbridge #3
af Ken Follett
Oplæst af John Lee
ISBN13: 9780525497172
Lydbog, 30t 20m / Udgivet i september 2017

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen