Wool af Hugh Howey

[ Bogen er hørt som lydbog hos Mofibo
og lånt på biblioteket. ]

In a ruined and hostile landscape, in a future few have been unlucky enough to survive, a community exists in a giant underground silo. Inside, men and women live an enclosed life full of rules and regulations, of secrets and lies. To live, you must follow the rules. But some don't. These are the dangerous ones; these are the people who dare to hope and dream, and who infect others with their optimism. Their punishment is simple and deadly. They are allowed outside. Jules is one of these people. She may well be the last.

Holder man af dystopier (dystre fremtidsromaner), science fiction og en god gang dommedag, så kan jeg varmt anbefale denne bog. I den følger man Juliette, som arbejder i dybet af Siloen og holder mekanikken i gang (som sørger for strøm, rent vand, ilt etcetera). Hun hentes midlertidigt op til topniveauerne og udpeges til den nye sherif - den gamle gik udenfor.

Udenfor er den ultimative straf. Siloen er hjem og alt hvad der findes. Udenfor er døden. De der sendes ud, pålægges at skulle rengøre kameraer og sensorer - og når arbejdet er udført dør de, dræbt af den giftige luft.

I Siloen efterlever man reglerne. Man taler ikke om udenfor. Man stiller ikke spørgsmål om hvorfor. Men hos nogle bobler spørgsmål alligevel frem. For flere generationer siden medførte spørgsmål en opstand - nu begynder det igen.

Wool (Blår på dansk) er en roman om overlevelse og politik. Den fortæller hvordan og hvorfor et folk gik under jorden, og hvordan de har holdt sig i live. Den leger med den naturlige nysgerrighed og den frygt og magt, der kan kvæle håb og drømme. Omend den er lidt lang tid om at komme i gang for alvor og ikke altid forklarer sig, så er den fængende og velskrevet. Jules er sympatisk og klog, men ikke noget over-menneske. Held snarere end forstand redder hende flere gange; hun er ingen actionhelt, der kan klare alt - men hun har en allerhelvedes stærk viljestyrke, og den kommer hun langt med. Det er svært at gå nærmere ind på bogens handling uden at spoile, men jeg kan roligt afsløre at Juliette opdager nogle ting, som nogen ønskede meget ihærdigt at holde fra hende.

Første og anden bog i trilogien er udkommet på dansk; Blår og Skift hos forlaget DreamLitt.


WOOL
Silo #1
af Hugh Howey
Oplæst af Susannah Harker
ISBN13: 9781448178230
Lydbog, 16t 41m / Udgivet i 2012

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen