Rengøring af Kim Fupz Aakeson

[ Bogen er er hørt som lydbog hos Mofibo
og lånt på biblioteket. ]

Cecilie bor sammen med Andy i hans lejlighed. Han er helt nede over, at det ikke gik med hans cafe og over alle de penge, han nu skylder. Så hun ved godt, at hun skal passe på ikke at irritere ham.

For nogle uger tilbage var jeg på Ordkraft med mine kollegaer fra biblioteket, og her tog jeg med ind og hørte på Kim Fupz Aakeson. Han er et stort og kendt navn på børnebibliotekerne, men jeg indså, at jeg rent faktisk aldrig havde læst noget af ham - og Rengøring her, som han fortalte om da, virkede som et fint sted at starte.

Det er en ganske kort bog, og den slår hovedet lige på sømmet. Det er brutal realitisk a la Nordkraft (Jakob Ejersbo) og Dig og mig ved daggry (Glenn Ringtved og Sanne Munk Jensen), og de få sider til trods kommer man helt ind på livet af hovedpersonen Cecilie. Aakeson skriver (som han også selv fortalte på Ordkraft) som en manuskriptforfatter. Alt det løse er kogt væk. Her er ingen beskrivelser af hverken udseende, landskaber eller andre ligegyldige detaljer. De er overladt til læseren at danne helt af sig selv. Det er ligegyldigt hvordan Cecilie ser ud, hvad hendes hårfarve er; det der er vigtigt er hendes personlighed, hendes karakter, hendes styrker og svagheder - og dem lærer vi at kende gennem udfoldelsen af plottet. Her er en kort historie der formår at favne et stort tema på en fængende måde.

Historien går på unge Cecilie som bor sammen med den noget ældre Andy. Cecilie arbejder sort som rengøringskone og føler en hvis stolthed i et godt udført arbejde. Andy derimod ligger på sofaen og har ondt af sig selv. Han forsøgte at starte en café, men det gik ikke og nu skylder han en masse penge væk. Forholdet er skidt, og han slår hende - men hun elsker ham?

Dette er uden tvivl en kort bog, som lærere på såvel gymnasier som folkeskoler vil have gavn af at introducere til deres elever - og de burde få en rigtig fin læseoplevelse ud af den. Den er hverken prædikende eller moraliserende - den fortæller en spændende historie, og lader det være op til læseren at bestemme hvad der er rigtigt eller forkert, og tænke videre over hvad de ville have gjort i en tilsvarende situation.


RENGØRING
af Kim Fupz Aakeson
Indlæst af Mathilde Eusebius ISBN13: 9788702279436
Lydbog, 2 timer 40 minutter / Udgivet den 8. januar 2019

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen