Five feet apart af Rachael Lippincott

[ Bogen er hørt som lydbog hos Mofibo
og lånt på biblioteket. ]

Will og Stella bliver hovedkulds forelskede i hinanden, der er bare en lille forhindring … de skal altid holde mindst to meters afstand imellem sig. Men kan man elske en, man aldrig må røre ?

Five Feet Apart - Halvanden meters afstand er en fin YA bog, der umiddelbart kan minde om John Greens En Flænge i Himlen - dødeligt syge teenagere, der forelsker sig i hinanden. Den er dog ikke nær så tårefremkaldende.

I bogen her lider de af sygdommen cystisk fibrose, som er en ganske grim sygdom med slim i lungerne (sådan helt kort fortalt). Patienter med CF må aldrig være i fysisk kontakt - de kan simpelthen smitte hinanden med et væld af bakterier/virusser, som kan have dødelig udgang. Derfor er det selvfølgelig super uhensigtsmæssigt, da Will og Stella på trods af alt, forelsker sig.

De to 16-17-årige unge har lidt af CF siden barnsben, men hvor Stella er opvokset i en tryg og kærlig familie, er Will blevet slæbt verden rundt i jagten på en kur. Hun går målrettet efter at følge reglerne til punkt og prikke, så hun kan få nye lunger (og derved en del ekstra år at leve i, selvom det ikke er nogen egentlig kur); Han venter bare på at blive myndig, så han kan bestemme selv og indstille al behandlingen.

Han er altså bad boy, og hun er den uskyldige regelrytter. Historien er både sød og fængende, men ærligt talt også for sød. Selvom det er fedt at læse om CF, og selvom Lippincott formår at fortælle en del om sygdommen, og den indvirkning, den har, så bliver det lidt for rosenrødt.

CF er som sagt en modbydelig sygdom, og det hoppes der lidt for let henover - noget jeg også kan se adskillige brokker sig over i anmeldelserne inde på Goodreads. Når man endelig tager noget nyt på banen, så skal det også skildres ordentligt og ikke romantiseres. Herudover er det nogenting forbløffende hvor frit råderum de har til at bevæge sig rundt på hele det store sygehus, der virker bemærkelsesværdigt tomt - men der skal selvfølgelig også være plads til at de kan mødes i smug.

Men ser vi helt bort fra sygdomsforløbet, så kan jeg da også lige brokke mig lidt over teenageromancen, nu jeg er varmet op. For de har godt nok ikke kendt hinanden i mange minutter, før de er er klar til at vende op på alting for hinandens skyld.

Nå, nu må den sure gamle kone heller stoppe for nu - det er en fin og sød bog - men man skal bare ikke forvente noget alt for dybt.


FIVE FEET APART
Halvanden meters afstand
af Rachael Lippincott
Oplæst af Christian Engell og Laura Drasbæk
ISBN13: 9788740056471
Lydbog, 7t 7m / Udgivet den 24. april 2019
Original titel: Five Feet Apart [2018]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen