Gør ikke skade af Henry Marsh

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Don Max. ]

Henry Marsh (født 1950) er engelsk hjernekirurg, og dette er hans biografi, hvori han fortæller om sine tanker og holdninger til sit arbejde, sundhedsvæsenet og dets udvikling, samt de mange etiske og eksistentielle spørgsmål, der uundgåeligt melder sig i hans erhverv.

Marsh fortæller igennem bogen historier fra hans ungdom som nyuddannet læge og helt op til nutiden, hvor han er ved at være pensions-moden og har en erfaring, de fleste vil være jaloux på. Han fortæller ærligt og uden at lægge fingre imellem om hvordan, det er at have andres liv i hænderne, og at skære i den grå masse, der både kontrollerer hele kroppen og skaber alt det uhåndgribelige som tanker, personlighed og minder. Han fortæller også om de frygtelige gange, når det går galt. Marsh's arbejde indebærer risici og bare et lille snit forkert kan have katastrofale eller endda fatale konsekvenser. Han har gennem hele sin karriere skulle råde folk til om de skal lade sig operere eller ej - hvad er farligst?

Jeg synes, det er en super spændende og interessant biografi, der giver masser af indsigt i både hjernekirurgi og sundhedsvæsenet generelt.  Bogen bliver aldrig tør eller kedelig, og alt er forklaret i et forståeligt sprog - man skal med andre ord ikke være læge for at kunne nyde denne bog. Det er spændende at høre om de mange forskellige patienter og deres operationer, og man føler med Marsh i hans stigende frustration mod et sundhedsvæsen, der presser flere og flere regler ned over ham, hvoraf mange hæmmer hans arbejde. Man lærer som sådan ikke meget om manden Marsh, men man lærer en masse om kirurgen og hans arbejde, heriblandt også hans ture til Ukraine.

Er du til informative og tankevækkende biografier, så kan denne varmt anbefales :)

Marsh har i øvrigt skrevet yderligere en biografi efter denne; Hverken solen eller døden: indrømmelser.  Jeg harladet mig fortælle, at den ser lidt nærmere på ham personligt og også skulle være virkelig god.


GØR IKKE SKADE
- Fortællinger om livet, døden og lægekunstnen
af Henry Marsh
ISBN13: 9788740055177
304 sider / Udgivet den 11. april 2019
Original titel: Do No Harm [2014]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen