Inside the O'Briens af Lisa Genova

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra Arnold Busck. ]

Inside the O'Briens læser lidt anderledes end Genovas andre bøger. Hun er dygtig til at skrive om alvorlige sygdomme og uddanne sine læsere, og det gør hun også i denne. Men hvor Alzheimers (Stadig Alice), ALS (En sidste melodi) og hjerneskade (Et helt nyt liv) primært rammer én person og som konsekvens gør familie og venner til pårørende, så fungerer denne bogs sygdom mere som et haglgevær og gør adskillige til patienter.

Bogen her tager nemlig fat på Huntingtons sygdom (også kaldet Huntingtons chorea). En frygtelig sygdom, der skyldes en genetisk fejl/mutation og nedarves fra forældre til børn. Har den ene af dine forældre genet, vil de omkring 35-55 års alderen begynde at udvise symptomer og inden for de næste 10 år vil de dø. Og du har 50% risiko for at have arvet genet. Der er ingen kur. Der er ingen medicin, der for alvor kan afhjælpe eller sænke sygdommens progression.

Bogen her følger den irsk-katolske Boston politibetjent Joe og hans familie. Joe diagnosticeres med Huntingtons, og vi følger hvordan sygdommen lige så langsomt spænder ben for hans liv og særligt hans arbejde. Huntingtons er særligt kendt for de spasmer og ryk, der konstant holder kroppen i bevægelse og er totalt uden for patientens kontrol - ikke super smart, når man er udstyret med et våben.

Men historien er meget mere end Joe - den er også hans børn. Vi følger historien fra hans synsvinkel samt hans yngste datter Katie i starten af 20'erne, og gennem hende får vi adgang til alle 4 voksne børn og deres kamp med sygdommen. De udviser endnu ingen symptomer, men de har som sagt 50% risiko for at gå samme skæbne i møde som deres far. Spørgsmålet er om de vil tage gen-testen eller ej. Hvad er at foretrække? At vide du skal dø, eller er uvidenhed en fryd?

Bogen er endnu ikke blevet oversat til dansk, men som Genova også påpeger i romanen, så er det også en meget lille sygdom (hvorfor at de store medicinalfirmaer ikke bruger så mange kræfter på den) - "kun" omkring 40.000 lider af den i USA. Men jeg fandt den super spændende, og er man til denne slags bøger og kan lide hvad Genova ellers har skrevet, så kan jeg varmt anbefale den.


INSIDE THE O'BRIENS
af Lisa Genova
ISBN13: 9781471162725
342 sider / Udgivet i 2015

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen