The Song of Achilles af Madeline Miller

[ Bogen er hørt som lydbog
og efterfølgende købt brugt online. ]

The Legend begins ...

The Song of Achilles bygger på Illiaden; Homers episke digt om den Trojanske krig - men fokus ligger et helt andet sted, end vi er vant til at høre i den klassiske historie.

Bogens hovedperson er den lettere akavede prins Patroclus (Patroklos på dansk), som sendes i eksil fra sin faders kongedømme og ender under Kong Peleus' metaforiske vinger - og her møder han Peleus' søn Achilles. Achilles' mor er en havgudinde (og en ret modbydelig én af slagsen), men Achilles er godheden selv, og som halvgud/ting er han stærk og hurtig og født til at være en helt.

Bogen her er en episk saga om, hvordan de to bliver venner og derefter elskende, og hvordan de som unge mænd, teenagere efter vores moderne øjne, modvilligt bliver kastet ud i den mere end 10 år lange krig om Troja. Prins Paris har stjålet den smukke Helen fra Kong Menelaos og dennes bror, Kong Agamemnon, øjner chancen for at indtage den rige by. Alt forløber akkurat som vi kender det, hvad enten vi studerede Illiaden i Oldtidskundskab i gymnasiet eller så filmen Troja med Brad Pitt og Orlando Bloom.

Forskellen er som sagt bare, at fokuset her hviler på en helt anden kærlighedshistorie. Patroclus går gennem ild og vand for at være sammen med Achilles, og selvom de ved at det er spået, at det vil koste sidstnævnte livet at deltage i krigen, så er det samtidig hans skæbne, og ikke én han vil undgå.

Bogen formår at være både episk, dramatisk, romantisk, sørgelig og smuk på én og samme tid. Den blander på fineste vis det mytologiske og overnaturlige med det realistiske og skildrer en oldgammel fortælling uden at modernisere eller omskrive den. Miller er uddannet inden for det klassiske på Brown Universitet og formår på fængende vis at formidle sin store viden om feltet.

Bogen kan på det varmeste anbefales til fans af historiske og mytologiske romaner. Den er oversat til dansk hos forlaget Turbulenz i 2013 med titlen Achilleus' sang.

Miller har i 2018 udgivet Circe (hende kender vi fra Odyseen, Illiadens 'fortsættelse' om Odysseus lange vej hjem). Den glæder jeg mig helt vildt til at komme i gang med efter denne positive læseoplevelse!


The Song of Achilles
af Madeline Miller
ISBN13: 9780062115577
Lydbog, 11 timer 15 minutter / Udgivet i 2011

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen