Aru Shah og tidens ende af Roshani Chokshi

[ Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co. ]

Aru Shah har det med at fordreje sandheden en lille smule for at passe ind blandt de rige børn på skolen, hvor hun går. Mens hendes klassekammerater flyver til eksotiske rejsemål, skal hun selv tilbringe efterårsferien på Museet for Indisk Kultur og Oldtidskunst, hvor hendes mor arbejder.
 En dag dukker tre af hendes klassekammerater op på museet for at afsløre en af Arus løgne. De tror ikke på, at en af lamperne på museet er forbandet. Ved en fejl slipper Aru en ældgammel dæmon fri, hvis eneste mission er at vække guden Shiva – Ødelæggeren. Hendes klassekammerater og mor er fastfrosset i tiden, og nu er det op til Aru at redde dem.

Tidligere har Rick Riordan skrevet fantastiske bøger om græsk, romersk, egyptisk og nordisk mytologi - bøger som jeg er stor fan af. Nu har han så oprettet en form for forlag (Rick Riordan Presents) hvor han støtter andre forfattere til at skrive om den mytologi, de stammer fra og har viden om.

Bogen er skrevet i samme lette og humoristiske stil som Riordans, og den er derfor genkendelig og lige til at gå til. Bogens svaghed ligger dog i netop det der også gør den interessant - den indiske mytologi. Det er spændende med indsigt i noget nyt, men det er omvendt også meget kringlet at forsøge at hitte redde i med de mange forskellige fabler og myter og fremmede navne. Jeg følte mig noget på udebane og havde ikke samme "trygheds"fornemmelse som da jeg læste om den græske guder fx. Herudover synes jeg også bogen kæmper lidt med konceptet, for Riordans bøger har altid været om 'døde' religioner, som ikke længere praktiseres. Men det gør hinduismen jo; det er endda den tredjestørste med over en milliard tilhængere, så nogle ting fungerede ikke helt for mig - men hinduismen er også en væsentlig anden historie end de fastere rammer vi kender i andre mytologier.

Jeg er som udgangspunkt vild med konceptet i bogen, men jeg kæmpede lidt med hovedpersonen Aru. 12-årige Aru er ikke super sympatisk - hun har det med at lyve og hun virker generelt ret egoistisk (ved nærmere eftertanke er hun muligvis bare meget menneskelig og ikke den typiske ærke-helt). Men hun får lov at udfolde sig undervejs, og jeg varmede lidt op overfor hende. Hun og Mini (bogens anden helt) kommer ud på et hæsblæsende eventyr for at kunne stoppe den dæmon Aru kom til at sætte fri - og når de det ikke i tide, går hele jorden under. Så - intet pres.

Bogen introducerer et mylder af hinduistiske guder og gudinder og Aru er bl.a. reinkarnationen af en af de legendariske Pandava brødre - en indisk legende om halvguder, som serien også er opkaldt efter - Pandava Kvartetten. Der er da også 4 bøger planlagt, hvoraf de første to er udgivet på engelsk og den tredje forventes at udkomme i 2020.

Så, alt i alt - en god og spændende bog der i høj grad lokker pga forbindelsen til Riordan - men den når ikke helt op på hans niveau.


ARU SHAH OG TIDENS ENDE
Pandava Quartet #1
af Roshani Chokshi
ISBN13: 9788770181051
396 sider / Udgivet den 8. maj 2019
Original titel: Aru Shah and the End of Time [2018]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen