Tatovøren fra Auschwitz af Heather Morris

[ Bogen er hørt som lydbog og
efterfølgende lånt på biblioteket. ]

Tatovøren fra Auschwitz følger den slovakiske jøde Lale Sokolov, da han i 1942 bliver sendt til Auschwitz-Birkenau. Han taler en håndfuld sprog, og hans fangevogtere sætter ham i arbejde som tatovør. Han tatoverer fangenumre på armene af alle nyankomne i koncentrationslejrene. Gennem sit to og et halvt år lange fangenskab er han vidne til ubeskrivelig grusomhed, men også til medfølelse og stort mod. Hans arbejde giver ham privilegier og han udnytter dem til at hjælpe andre ved blandt andet at skaffe ekstra mad. I lejren møder han Gita og allerede fra første møde ved han, at hun er den han skal giftes med - men først skal de overleve.

Det er en bog, der har splittet vandene. Nogle - som jeg - synes den er barsk men fantastisk, og andre finder den kold og mangelfuld. Interessant nok er noget af det, bogen får mest kritik for - dens sprog - det, der virkede allerbedst for mig. Det er en kort bog på knap 250 sider, og den har et hastigt tempo. Der bliver ikke brugt et eneste ord på at male sceniske baggrundsbilleder, ingen lange beskrivelser af hvor rædselsfuldt, der var. Det er bum-bum-bum, så skete der det og det. Folk kom, folk forsvandt. Folk levede, folk døde.

Bogen fortæller kort og kontant Lales historie og hvad han oplevede. Som læser indsætter man så selv alle følelserne. Bogen behøver ikke fortælle dig den gru og rædsel, det var at befinde sig i Birkenau. Lugten. Lydene. Død overalt. Det ved vi - og det skal vi vide.

Jeg græd, da jeg læste bogen her færdig - og det gør jeg ellers ikke tit med bøger. Jeg har besøgt Auschwitz og Birkenau to gange og kunne kun alt for levende se det hele for mig. Jeg er taknemmelig for, at bogen holder sig i et mere 'nøgternt' sprog, for hvis det hele var udpenslet, så havde jeg ikke holdt ud at læse det. Men som det er, har jeg læst en fantastisk overlevers fortælling, og min verden og viden er blevet større.

Tænk at kunne overleve sådanne rædsler og komme ud på den anden side og stadig være i stand til at grine og elske? Tænk at selv mens man bor i jordens mørkeste og ondeste sted - så kan man stadig finde kærlighed og vilje og godhed?

Tatovøren fra Auschwitz er skrevet, ikke som en biografi, men som en erindringsroman, hvor forfatteren efter tre års samtaler og voksende venskab med Lale har skrevet hans historie og taget sig de friheder en forfatter nu en gang i mellem må tage for at fortælle en sammenhængende fængende historie og sammenkoge knap 3 års indtryk og oplevelser til bogen her.

Den har mine dybeste anbefalinger.

OBS - jeg hørte lydbogen, som er virkelig god, men det kan svare sig også lige at bladre i bogen, da den indeholder et par ekstra sider med yderligere informationer, billeder, forfatterkommentarer og et efterord af Gary; Gita og Lales søn.


TATOVØREN FRA AUSCHWITZ
The Tattooist of Auschwitz #1 af Heather Morris
ISBN13: 9789178891399
Lydbog, 6t 42m / Udgivet den 31. juli 2019
Original titel: The Tattooist of Auschwitz [2018]

Review by Iben Jakobsen, Borough of Books, 2019

Kommentarer

Lån løs på eReolen